Naast of als onderdeel (?) van Herstelplan Martenastate wordt de Túnmanswente, Fries voor tuinderswoning, van de Martenastate (Cornjum) omgebouwd. Een veelheid aan funkties moet er een plek vinden. O.a. de theorie-lessen van de in augustus te starten tuinbazenopleiding; voor de praktijk gaan de studenten de tuin of het park in.
Friesch Dagblad meldt deze nieuwe opleiding waarmee AOC Friesland start. ‘Het is de eerste tuinbazenopleiding in Nederland’. ‘Het is in feite een reguliere hoveniersopleiding, maar dan helemaal gericht op oude tuinen. De kennis daarover verdwijnt met het ouder worden van bestaande tuinbazen.’ Alleen groene vingers is onvoldoende, ‘Je moet bijvoorbeeld ook leren hoe je moet bloemschikken, hoe je gasten ontvangt en hoe je een evenement in de tuin organiseert’. ‘Leden van het landelijke Gilde van Tuinbazen gaan als gastdocent fungeren’.
En een grappig detail, De Stichting De Túnmanswente staat ingeschreven op de Gardeniersweg (te Leeuwarden). JH
Voor het complete artikel, zie Friesch Dagblad
En, een aantal jaren geleden startte de opleiding Tuinkunst en Parken, nu Groen Ruimtelijk Erfgoed, door de Hogeschool Utrecht.
MBO-tuinbaas BBL niveau 4
MBO-tuinbaas is de nieuwe opleiding. Voor mensen die een niveau 3-opleiding hebben afgerond en werk hebben als tuinbaas. Zie http://www.tuinbaas.nl voor informatie, de informatie en inspiratiedag, en meer.
Mannen en vrouwen van 20 jaar klaarstomen om een buitenplaats te beheren. Een nobele gedachte en een gat in de markt. Een mooi initiatief voor een stukje bewustwording dat het inderdaad een apart vak is. Tuinbaas spelen is voetballen in de eredivisie, toneelspelen met bomen van 200 jaar in de coulissen. Om te snappen wat er speelt in historisch groen heb je een zeer solide basis en vlieguren in het vak nodig. De kans dat jonge enthousiaste mensen dit al beheersen is zeer, zeer klein. De kans dat ze gaan denken het wel te beheersen is zeer groot. Ik heb, en met mij meer tuinbazen van het Gilde, mijn reserves. Laat het duidelijk zijn dat ik hier geen standpunt van het Gilde uitdraag, dat is voorbehouden aan Kees BvB. Deze reactie is op mijn persoonlijk conto en een weergave van mijn informele gesprekken met enkele tuinbazen. Ik hoop van ganser harte dat ik ernaast zit. Voor mij is tuinbaas zijn een werkweek vullen met minimaal 60 uur, lezen , leren, praten, snappen en op je snuit gaan. Het niveau wat de AOC’s afleveren is de laatste 20 jaar dramatisch achteruit gegaan, dat wordt overal in het groenvak bevestigd. De tijd zal het leren, maar hopen dat ik mis zit. Voordat er straks een reactie gaat komen dat ik dit dan wel wat eerder had mogen melden. Ik ben meerdere malen in de voorbereiding betrokken geweest door briefwisseling en meedenken.
Natuurlijk heeft Richard gelijk als hij zegt dat een A.O.C opleiding geen Tuinbaas aflevert, ze leveren immers eigenlijk ook geen vakbekwame hoveniers af. Dat word je in de praktijk. Maar iemand die zo’n aanvulling op de hoveniers opleiding heeft gevolgd, heeft wel gewerkt op landgoederen en meegelopen met tuinbazen. Gekeken in de wereld van het cultureel erfgoed en waarschijnlijk daar iets van opgestoken. Wij hebben dan ook gepleit bij het A.O.C. voor de term “medewerker historisch groen” omdat je inderdaad niet zomaar even het vak tuinbaas leert. Je moet je alleen wel realiseren dat iemand die deze opleiding doorlopen heeft heel wat beter past op onze buitenplaatsen dan iemand van 20 die zojuist zijn vak diploma heeft behaald. Sterker nog; ook bij een doorsnee hoveniersbedrijf is dit een hovenier “plus”. Ik juich het initiatief toe en ik hoop dat de leden van het Gilde zich positief opstellen t.a.v. optreden als gast docent en het plaatsen van stagiaires.
Een wat verlate reactie maar ik kwam dit toevallig tegen.
Wim Hoogendam Tuinbaas Dekema State Jelsum
Beste Wim, ik sluit me helemaal aan bij jouw visie en “medewerker historisch groen” had inderdaad beter gepast. “Tuinbaas” leer je niet, die verdien je. Maar op jouw manier is het toch een stuk positiever, dank voor je aanvulling.