Detail uit ontwerp van Roodbaard
'Tuin Vreewijk [Drachten] weer in de stijl van tuinarchitect Roodbaard' is de kop van een artikeltje in de internetversie van de Leeuwarder Courant.
Dat maakt nieuwsgierig, zeker met alles wat via Roodbaard publicaties van m.n. Rita Radetzky bekend is geworden.
In het artikeltje zelf wordt de kop al afgezwakt: 'Ingrediënten uit de oorspronkelijke tuin van het landgoed, ontworpen door de beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard, komen erin terug.'
En als je dan de verkoopbrochure leest (het gebouw met 34 appartementen is net geopend) dan blijft het bij '…poogt met het nieuwe plan de sfeer van weleer te laten herrijzen. Hierin zijn de voor Roodbaards stijl zo herkenbare kronkelende wandelpaden, vijverpartijen en [enigzins extra aangedikte] hoogteverschillen terug te vinden'. Tja… Maar om het eerlijk te houden staat er ook 'Van de vroegere aanleg is dan ook niets meer te herkennen'. Laten we maar zeggen, meer dan niets is altijd nog meer dan niets.
Ik ken de situatie ter plekke helemaal niet, maar het ontwerp van Roodbaard geeft zijn stijl weer, het detail uit de top. kaart van 1919 laat de grootte van het perceel zien, en de plattegrond met de 34 appartementen en benodigde infrastructuur geeft een indruk van 'het nu' en de overgebleven ruimte voor de poging tot het laten herrijzen van de sfeer van weleer.
Woorden zijn al snel groter dan ruimte of realiteit. JH
Meer over Roodbaard in o.a. L.P. Roodbaard (1782-1851). Een architect met schildersogen, R. Mulder-Radetsky (1999) ; de online versie staat op BONAS
Ontwerp tuin landgoed Vreewijk. Bron: verkoopbrochure
Tja, we hebben het nog niet eens over de tuin, maar wie het oude Vreewijk bekijkt dat dus net gesloopt is en waarvoor een bouwwerk in de neo-niks-stijl in de plaats is gekomen, beseft dat men ook in Friesland maar al te goed met de barbarij bekend is. Verloren we al dat pareltje in Oranjewoud, Hotel Tjaarda, vervangen door een concoctie in de DDR-stijl, dan ging hier nu een oud-eerbiedwaardige villa tegen de grond die zich nog heel goed wist te handhaven (tot de vermaledijde projectontwikkelaar kwam, wil dat zeggen. Drachten heeft dus blijkbaar toestemming voor sloop gegeven). Bah, in zo’n gemeente zou je nog niet dood willen worden gevonden. Een regelrechte, oud-Hollandsche schande!
WGJMM
En op deze manier is er weer een stuk erfgoed van de kaart verdwenen.
Natuurlijk maakt het je iedere keer weer boos en zelfs verdrietig bij het zien van zoveel onkunde. Waarom moet deze landschapsarchitect met zoveel bombarie verwijzen naar iets waar hij ( of zij) overduidelijk niets van snapt.
Iets nieuws prima, hoewel dit?, maar niet verwijzen naar een grote naam en er vervolgens niets van bakken.
Prutswerk met een hoofdletter!
De projectontwikkelaar heeft maar 1 doel, helaas maar daar kijken we niet meer van op.
De landschapsarchitect is voor mij hierin de flapdrol ( kon geen beter woord vinden).
Misschien is het maar beter hier geen aandacht meer aan te besteden.
Hoewel een ingezonden stukje Leeuwarder courant???? Wie weet!
Ik wist niet dat het oude Vreewijk afgebroken was! Ontzettend jammer dat zo’n ‘landmark’ dat nog enigszins historie geeft aan een nieuwbakken stedelijke plaats als Drachten moet wijken voor zo’n gedrocht. Overigens zijn er in de laatste eeuw enorm veel buitenplaatsen en landgoederen verdwenen, om van oude historische gebouwen nog maar te zwijgen. Er zou eens wat meer historisch besef voor tuinarchitecten als Roodbaard en Zocher moeten komen in de vorm van een nationaal landschapsmuseum; dat kan dan mooi in combinatie met een overzicht van historische landschappen van Nederland.
Met de wetenschap van nu…
Met het opnieuw (tenslotte is de tekening al in eerdere publicaties afgebeeld) achterhalen van het ontwerp van Vreewijk en een betere datering van de aanleg (ca. 1867-1869) en de aanlegger (G. Vlaskamp) is duidelijk geworden dat het ontwerp niet van Roodbaard (1782-1851) is, maar van Gerrit Vlaskamp (1834-1906) moet zijn; zie weblog 28 maart 2011.
Dit betekend dat in deze weblog alle Roodbaard vernoemingen eigenlijk vervangen moeten worden…
Heel interessant allemaal:er zijn nog wel meer toeschrijvingen aan Roodbaard waar een vraagteken bij gezet kan worden. Een heel intrigerende is de toeschrijving van Nienoord aan Roodbaard; we weten nu dat Van Panhuys behalve het nieuwe Nienoord door dezelfde architect een kolossaal huis aan het Hereplein in Groningen liet bouwen en daarvoor bestelde hij de tuin, ja bij Vlaskamp/Bosgra (1886)
Tineke Scholtens
Ahh wat verschrikkelijk jammer dat het allemaal is afgebroken. Mijn opa is als kind opgegroeid in dit landhuis.