Kasteel Slangenburg en omgeving, J. van Geelkercken (1641)
In de Gelderlander van 22 februari jl. stond een bericht waarin wordt vermeld dat er een ‘nieuwe’ kaart van De Slangenburg van Van Geelkercken is gevonden.
“De tekening van Van Geelkercken staat in het blad Kronyck en is gevonden op de zolder van een kasteel in Ostenfelde (Duitsland). Een ruzie tussen de stad Doetinchem en jonker Herman van Baer leidde in 1641 tot de kaart ‘niet nauwkeurig opgemeten maar naar den oogenschijn gemaeckt’ van kasteel Slangenburg en omgeving die door landmeter Jacob van Geelkercken is gemaakt. Aanleiding voor de ruzie was wie eigenaar was van de nu verdwenen boerderij Brinckstee: de stad of kasteelbewoner Van Baer.
In de jongste Kronyck, een vier keer per jaar uitgegeven tijdschrift van de historische verenigingen Deutekom, Gander en Salem, is het verhaal over de herkomst van de landkaart te lezen. De kaart is gevonden op de zolder van Haus Vornholz in Ostenfelde (Münsterland, Duitsland). Bewoonster Johanna Elisabeth van Doornick trouwde in 1772 met Herman Adolf von Nagel van Vornholz. Johanna Elisabeth trok bij Herman Adolf in, Slangenburg werd verkocht en het archief van het kasteel ten oosten van Doetinchem werd naar Vornholz gebracht”. Aldus de Gelderlander.
Op de website van de Historische Vereniging Deutekom staat onderstaande vermeld:
Oude kaarten Slangenburg teruggevonden
Kort voor begin van de laatste fase van de restauratie van Haus Vornholz dook, naast andere waardevolle documenten, een aantal kaarten van Slangenburg uit 1641 en 1752 op. In de aanloop naar de verschijning van een geheel herzien boek over Slangenburg, nu in kleur, wijdt Jan Berends in de Kronyck een beschouwing aan deze werkelijk prachtige kaarten. AvdD
Vanwege mijn masterstudie over de landmeter en ingenieur Isaac van Geelkercken ben ik zeer geinterresseerd in bovengenoemde kaart. Ik heb van u het betreffende nummer van de Kronyk mogen ontvangen, waarvoor mijn dank. Ik moet u er echter op wijzen, dat bovengenoemde kaart NIET door Jacob van Geelkercken, maar door zijn vader Nicolaes gemaakt is. Deze Nicolaes van was 1630-1656 landmeter ordinaris van het vorstendom Gelre en werd in 1657 in die hoedanigheid opgevolgd door zijn zoon Isaac (een broer van Jacob) die daarvoor 13 jaar als militair ingenieur in koninklijke dienst in Noorwegen werkzaam was geweest. Hoewel Jacob ook als landmeter actief schijnt te zijn geweest is er weinig over zijn werkzaamheden op dit gebied bekend. Vanaf 1660 werd hij apotheker te Zutphen.
M.vr.gr. Martin Hendriks – Vestnes (Noorwegen)
Naar aanleiding van al die van Geelkerckens maar eens Repertorium van Nederlandse kaartmakers 1500-1900 van Marijke Donkersloot-De Vrij erbij gepakt
Arnoldus (I) van Geelkercken
1570/72 – 1602
broer van Nicolaes
Nicolaes van Geelkercken
1585/86 – 1656
vader van Isaäc, Jacob en Arnold (II)
Isaäc van Geelkercken
1614 – 1672 of 1675
oudste zoon van Nicolaes
van 1644 tot 1657(?) werkzaam in Scandinavië
eerste kaart 1631
kaarten van o.a. Eerbeek e.o. 1642 en Verwolde e.a. 1642
signeert vaak met J. of I. van Geelkercken, waardoor vergissing mogelijk is met zijn broer Jacob die echter weinig kaarten heeft gemaakt
Jacob van Geelkercken
1623 – in of voor 1677
tweede zoon Nicolaas
Arnoldus (II) van Geelkercken
1622 – …
jongste zoon van Nicolaas
Bij die kaart van Slangenburg staat dan 1641 en J. van Geelkercken. Gezien het jaartal en de opmerking ‘…signeert vaak met J. of I. van Geelkercken, waardoor vergissing mogelijk is met zijn broer Jacob…’ zou ik eerder denken dat deze gemaakt is door Isaäc en niet door Nicolaes (of Jacob).
Overigens grappig te lezen dat de jongste (3de) zoon geboren is in 1622 en de tweede zoon in 1623 ; een foutje is zo gemaakt
Geachte heer Holwerda,
Uw bron is helaas op een aantal punten incorrect. Ik ben al een aantal jaren bezig met onderzoek naar Isaac van Geelkercken en heb via primair bronnenonderzoek diverse zaken kunnen corrigeren. Zo is Isaac niet in 1614 maar in 1615 geboren en in 1672 overleden. Hij was inderdaad vanaf 1644 werkzaam in Noorwegen (in Deense koninklijke dienst) en wel als vestingingenieur en volgde in januari 1657 zijn vader op in Arnhem. Ik ben momenteel bezig met het afronden van mijn masterstudie Cultuurwetenschappen die zal bestaan uit een biografie van Isaac van Geelkercken. Ook ik heb mij gebogen over de verwisseling van Isaac en Jacob en hoop meer duidelijkheid in deze kwestie te brengen, maar ook ik moet toegeven dat de bronnen nog niet alle geheimen prijsgeven!
Terug naar de kaart van Slangeburg 1641:
Ik neem aan dat we het beide hebben over de kaart die afgedrukt is in Kronyck nr. 127 pagina’s 30 en 31. wanneer u die afbeelding bekijkt zult u zien dat op de kaart onder de twee teksten zowel links als rechts met Nic.van Geelkercken gesigneerd wordt en onderaan de kaart met N. van Geelkercken.
Geen twijfel mogelijk zou ik zeggen, deze kaart is van vader Nicolaes hetgeen bevstigd wordt door de stijl van de kaart en het handschrift dat duidelijk herkenbaar is als dat van Nicolaes.
M.vr.gr. Martin Hendriks
Martin,
ik moest af gaan op omschrijving als uit de Gelderlander, heb de Kronyck niet, en dus enkel de afbeelding (en de grootte) als in deze weblog. Had dat gegeven gecombineerd met het bovengenoemde repertorium. Maar ja, als de kaart zelf de naam de naam Nic.van Geelkercken 2 maal vermeld, tja dan is de J. als in de krant foutief en verdere discussie ook niet nodig.
Heb ondertussen wel weer een en ander bijgeleerd, al was het maar het aantal van Geelkerckens.
Sinds enkele jaren ben ik met stamboom onderzoek bezig. Zover ik heb kunnen nagaan stam ik af van een Gerardus van Geelkerken, geboren in 1646 te ???
Ik zou het zeer op prijs stellen indien er iemand is die mij eventueel verder zou kunnen helpen met mijn stamboom onderzoek.
Indien nodig wil ik ook best de mij bekende gegevens aan belangstellenden verstrekken.
Met vriendelijke groet,
T.M. van Geelkerken.
woont er nog iemand permanent op het landgoed
Kasteel Slangenburg is het Gastenhuis van de nabijgelegen Benedictijner Abdij St. Willibrord. Men kan er logeren. Zie http://www.kasteelslangenburg.nl
Ja zeker, de huisnummers Kasteellaan 4 en 3 worden permanent bewoond op het voorplein van Kasteel Slangenburg. Het kasteel is in gebruik als hotel/Gastenhuis. De verbintenis met de abdij is juridisch los gekoppeld in 2017. http://www.kasteelslangenburg.nl