De Heilig Hartheuvel met een uit heesters gevormd kruis in de Kloostertuin Steyl (Bron: monumenten.nl)
In 2010 bezochten we als onderdeel van een Cascade excursie de Kloostertuinen Steyl. De Heilig Hartheuvel met een uit heesters gevormd kruis was en is een van de beeldbepalende onderdelen van die kloostertuin. En zo zullen er wel meer kruizen in diverse tuinen en parken liggen.
Een niet meer bestaande kruisvorm in de parkweide ten zuiden van het landhuis van Wolfslaar bij Breda, op een luchtfoto uit 1933.
Eentje die niet meer bestaat kwam naar voren op luchtfoto’s uit 1933 en WO II. Direct ten zuiden van het landhuis van Wolfslaar bij Breda lag een kruisvorm in de parkweide. De armen van dat kruis hebben iets weg van een Russisch-orthodoxe kruis. Centraal stond een sokkel met zonnewijzer, de sokkel resteert nog op een net andere locatie.
AHN van een bosperceel met rabatten en een kruisvorm centraal in betreffend perceel, op landgoed Baest bij Oost-, West- en Middelbeers.
Een derde kruisvorm liet ik zien op de Cascade RTC van 2019. Een vorm die naar voren kwam op AHN. Deze is aanwezig in een klein dicht beplant bosperceel, te midden van rabatten, op landgoed Baest bij Oost-, West- en Middelbeers. In het veld is de vormgeving niet te herkennen zonder deze eerst op AHN te hebben gezien. Wat stelt deze heel bewust aangelegde invulling nou voor of wat is er mee bedoeld? Het blijft intrigerend.
Jan Holwerda
Dit plaatje doet mij denken aan wat ik met het AHN op Raaphorst gevonden heb. Mogelijk heeft het iets te maken met de vrijmetselarij, suggereerde Heimerick Tromp mij destijds.
Ik stuur je het plaatje separaat, want ik weet niet hoe het ik het op deze site gekopieerd krijg.
AHN met Raaphorst; de pijl wijst op de cirkel die aldaar op AHN naar voren komt
Jouw weblog herinnert mij aan de vele bezoeken in de provincie Utrecht voor de ‘gele reeks’ (de boekjes van het Monumenten-Inventarisatie Project) aan bijzondere locaties en archieven. In het gemeentearchief in Maarsbergen vond ik het ontwerp uit 1924 voor de Algemene Begraafplaats aan de Jacob van Wassenaerlaan in Maarn. Het ontwerp van architect J. Pothoven laat een padenverloop zien, waarin een hartvorm en een kruisvorm zijn opgenomen. Middenin het hart ligt een buxusperk in de vorm van een anker. Geloof (kruis), hoop (anker) en liefde (hart) zijn hier in het ontwerp en de beplanting gesymboliseerd. Verwijzing naar I Korinthiërs 13. Het ontwerp is uitgevoerd en is bijna 100 jaar later nog behouden (gemeentelijk monument).
In 2004 schreven Edwin Maes en Wim Meulenkamp het boekje Utrechtse Heuvelrug in de serie Funeraire cultuur, over de begraafplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug. Het stukje over Maarn heb ik toen geschreven met details over de oorspronkelijke beplanting, ook bekend uit het archief. Ik herinner me dat er o.a. sneeuwballen (bloeiend hout) werden voorgeschreven. Dat vond ik een mooie keuze (daarom onthouden, denk ik). Waarschijnlijk ook rozen.