Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau


De crocusjes, Jo Daemen en Jacoba Craamer.

De tentoonstelling loopt al even en nog tot en met 6 april 2025: Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau. Als je niet kunt wachten op de stinzenplanten dan is hier een alternatief.

(OVERGENOMEN)
Met topstukken en verrassende objecten uit de collectie van het Drents Museum en een paar uitstapjes naar het heden, neemt het Drents Museum De Buitenplaats de bezoeker mee in de bloemverbeelding rond 1900. In de tentoonstelling zijn onder meer werken te zien van Chris Lebeau, Julie de Graag, Simon Moulijn, Johanna van Eijbergen, Carel Adolphe Lion Cachet, Ruud van Empel en Saskia Boelsums.
Bloemen als uitgangspunt

De grootste inspiratiebron voor kunstenaars rond 1900 is de natuur. Tijdens de opleiding leren ze om planten en bloemen te tekenen, eerst natuurgetrouw in beeld gebracht, vervolgens steeds verder vereenvoudigd en maximaal tot de essentie. Deze prachtige gestileerde bloemen dienen als ornamenten in behang, stoffen, meubels en allerlei andere versieringen. Ook in de beeldende kunsten zijn bloemen vaak het uitgangspunt. Bloemen krijgen van kunstenaars als het ware een ‘codetaal’ mee om gevoelens en ideeën weer te geven. De kunstenaars rond 1900 spreken die taal als geen ander. Zo staat de lelie voor onschuld en spiritualiteit, de roos voor liefde en wederopstanding en is de papaver het symbool van dromerigheid en vergankelijkheid.

Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau
tot en met 6 april 2025
Drents Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde
di-zo 11.00-17.00 uur
website


Goedewaagen Tegeltableau met tulpenvaas (circa 1928), Carel Adolphe Lion Cachet.