Stibadium Beukenhorst (Wassenaar)


Stibadium Beukenhorst (Wassenaar) (Bron: Funda)

(GETIPT)
Nee ik ben geen geïnteresseerde koper. Neem wel eens een kijkje op Funda. Zeker bij iets als Beukenhorst te Wassenaar (zie hier). Normaal niet toegankelijk, nu even een kijkje binnen en buiten. Ging mij om het stibadium dat in een Cascade bulletin artikel van Wim M en Carla O voorkomt (2008, zie hier). Even ‘zien’ hoe het erbij staat. Ter vergelijk hieronder een foto uit 1966.


Stibadium van Beukenhorst (Wassenaar, 1966) (Bron: Archief Wassenaar)

Op Funda staat ook een foto met een trapgat. Wat hangt daar? Architectuurtekeningen van de architect Hermann Wentzel (1820-1889)?
Jan Holwerda

 

Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau


De crocusjes, Jo Daemen en Jacoba Craamer.

De tentoonstelling loopt al even en nog tot en met 6 april 2025: Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau. Als je niet kunt wachten op de stinzenplanten dan is hier een alternatief.

(OVERGENOMEN)
Met topstukken en verrassende objecten uit de collectie van het Drents Museum en een paar uitstapjes naar het heden, neemt het Drents Museum De Buitenplaats de bezoeker mee in de bloemverbeelding rond 1900. In de tentoonstelling zijn onder meer werken te zien van Chris Lebeau, Julie de Graag, Simon Moulijn, Johanna van Eijbergen, Carel Adolphe Lion Cachet, Ruud van Empel en Saskia Boelsums.
Bloemen als uitgangspunt

De grootste inspiratiebron voor kunstenaars rond 1900 is de natuur. Tijdens de opleiding leren ze om planten en bloemen te tekenen, eerst natuurgetrouw in beeld gebracht, vervolgens steeds verder vereenvoudigd en maximaal tot de essentie. Deze prachtige gestileerde bloemen dienen als ornamenten in behang, stoffen, meubels en allerlei andere versieringen. Ook in de beeldende kunsten zijn bloemen vaak het uitgangspunt. Bloemen krijgen van kunstenaars als het ware een ‘codetaal’ mee om gevoelens en ideeën weer te geven. De kunstenaars rond 1900 spreken die taal als geen ander. Zo staat de lelie voor onschuld en spiritualiteit, de roos voor liefde en wederopstanding en is de papaver het symbool van dromerigheid en vergankelijkheid.

Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau
tot en met 6 april 2025
Drents Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde
di-zo 11.00-17.00 uur
website


Goedewaagen Tegeltableau met tulpenvaas (circa 1928), Carel Adolphe Lion Cachet.

Boom als WO II observatiepost


Boom met overgroeide ‘krammetjes’ of ‘nietsjes’, Velserbeek te Velsen-Zuid.

Ik zat te bladeren door ‘oude’ foto’s die ik schoot op Velserbeek (Velsen-Zuid) en kwam bovenstaande boom tegen. Waarom ook alweer deze foto geschoten? Moest even denken. Om dat hart en die andere insneden? Nee, het gaat om de horizontale strepen. Overgroeide ‘krammetjes’ of ‘nietsjes’. Om in de boom te kunnen klimmen. Het was een WO II observatiepost. Toen herkent omdat ik eerder die van Rhederoord te De Steeg beklom 🙂
Jan Holwerda


Uitkijkpost, met ‘krammetjes’ of ‘nietjes’ tot boven in een naaldboom, Rhederoord bij De Steeg (Foto: Laura Fokkema)

Jaarboekje Niftarlake 2023 ook al online

Het Jaarboekje Niftarlake kent altijd een tot meerdere artikelen die over buitenplaatsen gaan. Op het laatste nummer na staat alles al online en na het verschijnen van een nieuw nummer staat ook het voorgaande nummer al snel online. Dus t/m 2023 nu al online, zie www.niftarlake.com/jaarboekjes

In Jaarboekje 2023:
Boeren op de buitenplaats. De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstelland en de Vechtstreek, Gerrit van Oosterom
De verdwenen buitenplaats Koningslust, Jan Holwerda
De eerste eigenaren van kasteel Oudaen in Breukelen, Jan Willem Gunning
Buitenplaatseigenaren en hun eigen wegen, Juliette Jonker-Duynstee
Het Plantagehuis te Vreeland, ir. E.M.J. Blok bnt, ing. C.M.F. Brouwer