Buitenplaatsen aan de Schie

(OVERGENOMEN)
In dit derde deel van de buitenplaatsen van Rotterdam worden de zomerverblijven van de Rotterdamse elite beschreven die aan de Schie lagen. Deze keer spelen ook eigenaren die hun stadshuis in Delft, Delfshaven of Schiedam hadden een rol. Na het succes van de Kralingse buitenplaatsen en De buitenplaatsen bij de Rotte ligt er weer een boek voor u vol mooie verhalen over de huizen en hun bewoners, de lokale geschiedenis en de rol van deze buitenplaatsen in de Vaderlandse geschiedenis en wederom is het rijk geïllustreerd. Langzaamaan ontstaat een beeld van dit elitaire leven rond Rotterdam dat niet onder gedaan heeft voor veel beroemdere buitenplaatsenlandschappen zoals de Vecht en de Utrechtse heuvelrug. Helaas is er wel veel minder van over. Maar in Overschie kunnen we nog De Tempel, de Leeuwenhof en Nieuw Rodenrijs aanschouwen, terwijl in de stad op het kruispunt van de Schiekade en de Walenburgerweg nog het huis De Walenburg ligt.
Bijzonder zijn de beschrijvingen van de talloze buitenplaatsen aan de Schiekade, eigenlijk een buitenstadse gracht met een lange rij aan buitens die rond 1900 allemaal verdwenen zijn. Dankzij de architect-kunstenaar Verheul hebben we fraaie aquarellen van de meeste van de buitenplaatsen aan de kade. Een verrassende vondst is dat waar nu de drukke Beukelsweg loopt tot ver in de 19e eeuw een snoer van buitenplaatsen en herenboerderijen heeft gelegen, aan de Beukelsdijk.
Veel meer dan in de andere twee delen over de Rotterdamse buitenplaatsen komen we aan de Schie adel tegen, van Hollandse oer-adel tot geslachten die door koning Willem I rond 1815 in de adelstand zijn verheven, voorwaar dus een aristocratisch Arcadië.

Robert J. Ligthelm, Buitenplaatsen aan de Schie, € 37,50; zie hier.