Koetshuizen in Nederland. Op kastelen en buitenplaatsen

(OVERGENOMEN)
Met 21 unieke inkijkjes in de laatste nog intacte Koetshuizen in Nederland. Sensitief en kunstzinnig gefotografeerd. Door het licht dat er spaarzaam naar binnenvalt, het donkere hout en een enkel spinnenweb, zijn het gebouwen die een zeker mysterie uitstralen. De meeste zijn in privébezit, niet geopend voor het publiek. Ooit klonk er het ritmische geluid van paardenhoeven in het gangpad, sjouwden er stalknechten met emmers water, en werd er aan rijtuigen gepoetst tot ze blonken in het ochtendlicht. Wie in vorige eeuwen een rijtuig bezat, had een hele ‘equipage’ van paarden, tuigen en personeel. En dat had een onderkomen nodig: een koetshuis. Na vier jaar onderzoek is dit het eerste boek gewijd aan het meest multifunctionele bijgebouw op de Nederlandse buitenplaats. Dit standaardwerk neemt je mee door de tijd, van de dagen dat paarden van de adel nog een veilig heenkomen zochten binnen de gracht en versterkte muren van een voorburcht tot de negentiende eeuw, waarin het koetshuis zich ontplooide tot luxe onderdeel van het parklandschap van buitenplaatsen. Altijd stonden er paarden op stal, totdat de automobiel zijn intrede deed en de laatste koetshuizen tevens als garage gingen dienen. Beroemde architecten zoals Berlage en Eberson tekenden ontwerpen voor dit erfgoed dat nu veelal een monumentenstatus heeft, maar door herbestemming zijn unieke kenmerken dreigt te verliezen. Een fascinerend boek voor liefhebbers van buitenplaatsen, paarden en autohistorie.

Mario Broekhuis, Koetshuizen in Nederland. Op kastelen en buitenplaatsen, 2024, ISBN 9789462625921, pp. 288, €39,95

Stukje bladeren
(zie ook www.hippomobielerfgoed.nl/stallen-koetshuizen-en-garages)

 

Bos(ch) en Hoven (Heemstede) revisited

Bosch en Hoven (Heemstede), kaart-uitsnede met eiland en hermitage  Bron: Noord-Hollands Archief

Weer een terugblik? Tja zo gaat dat vaak. Duikt er weer een snipper, krabbel, afbeelding of gedachte op. Een onderwerp, onderzoek of geschiedenis is nooit af.
Eerder was er een bericht over die prachtige kaart van Bosch en Hoven te Heemstede, zie hier. Daar zoomde ik in tot een eiland met hermitage.
Vorige week kom ik ineens een foto-tje in een krant uit 1926 tegen. Met de grot van Bosch en Hoven. Hoe leuk passend bij de afbeelding op de kaart…
Jan Holwerda