Heijenoord. Gezicht op Arnhem vanuit het noordwesten (1859), C.C.A. Last
Bron: Gelders Archief
In 2006 schreef Wim M. Kleurig uitzicht: opmerkingen over het gebruik van gekleurd glas in de landschapstuin (PDF), vervolgens bracht ik enige plaatjes op de weblog.
Bij het lezen van een handgeschreven transcriptie van een reisverslag dacht ik direct aan betreffend artikel. Waar het originele reisverslag ligt is mij niet bekend. Auteurs van zowel transcriptie als origineel zijn mij ook onbekend. Weet ik dan wel iets? Ja, het was een reisje vanaf Zandbergen [moet betreffende buitenplaats bij Huis ter Heide/Zeist zijn] naar en rond Arnhem, van 10 tot 19 augustus 1839.
‘Vreeslijk zonnig was het’ op die eerste dag onderweg naar Arnhem. En dan de reden voor dit stukje: De derde dag, 12 augustus 1839, gingen ze ’thee drinken aan de koepel van heijenoord’. ‘De koepel is prachtig. daar er in ieder raam vier ruiten voorstellende winter, zomer, lente [en] herfst [waren]. De kleuren van het glas waren geel, rood, peers, blaauw. daar passeerden wij de avond regt genoeglijk en gingen na het logement en begaven ons na bed.’ Vanaf de hoogte van Heijenoord moet er daarmee kleurig uitzicht over Arnhem en de Betuwe zijn geweest.
Het laatste buitenhuis Heijenoord werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Tegenwoordig is de dichtstbijzijnde koepel die van de (voormalige) koepelgevangenis van Arnhem.
Jan Holwerda