Uit tekenschriftje van Age Volkerts


Uit Tekenschriftje van Age Volkerts  Bron: Atlas van Stolk

In de beeldbank van Atlas van Stolk bevindt zich het tekenschriftje van Age Volkerts. Age was leerling op de school van Tobias Phillipson geprieveligeert Fransch en Nederduitsch Konst- en Kost-Schoolhouder der Stad Naarden. De titelpagina luidt: Deese Schriften Zyn Beschreeven door myn Age Volkerts Op het School. Van Tobias Phillipson Fransch en Nederduitsch Kost Schoolhouder. Tot Naarden. A° 1780.

Hierboven en -onder staan twee van de tekeningen uit het boekje met een ’tuinarchitectonische link’, meer is via deze page te vinden.
Jan Holwerda


Uit Tekenschriftje van Age Volkerts  Bron: Atlas van Stolk

Watergraafsmeerse follies, beeldbank als aanvulling op een artikel


…kettingbrug… De nood leert een oud wijf draven  Bron: De Telegraaf 11 april 1912

In Ons Amsterdam van juli/augustus 2015 staat het artikel ‘Vreemde folly bij Frankendael’, geschreven door Lisa Wiersma. Het artikel is online beschikbaar, zie hier. In zo’n artikel kun je helaas niet alle afbeeldingen kwijt die er wel in worden genoemd. Mooie gelegenheid om er een beeldbank naast te ‘plaatsen’, in dit geval die van Stadsarchief Amsterdam.
Voor het gemak en als voorbeeld heb ik uitsnedes uit verschillende afbeeldingen die in het artikel worden genoemd hieronder geplaatst.
Jan Holwerda


De opvallende triomfboog op Meergenoegen inde kromme Schagerlaan… (1725),
Daniel Stoopendaal  Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


theehuis, dat leek op een Tataarse koepel, een Turkse tent én een Chinese tempel
van Sweedenrijck (1769), Pieter Barbiers Pzn  Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


Sweedenrijck (verm. 1769), Pieter Barbiers Pzn
Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


De “Moorsche Koepel” van Voorland (1835-1840), Jan van Ravenswaay
Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


De obelisk van Voorland (1835-1840), Jan van Ravenswaay
Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


Niet in het artikel, wel op Voorland, de Parapluieberg (1835-1840),
Jan van Ravenswaay  Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


Colonnades van Roosenburgh met er voor een waterwerk en twee sfinxen (ca. 1897),
Jacob Olie  Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam


De tot museum voor pomologie ingerichte theekoepel, naar ik aanneem de in het
artikel genoemde ’tempel’  Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Platform Groen erfgoed – Begraafplaatsen: bewaren tot in de eeuwigheid

INGEZONDEN
Begraafplaatsen: bewaren tot in de eeuwigheid.
Platform Groen erfgoed, 7 oktober 2015
RCE Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

13.30 uur Start, welkom door dagvoorzitter Eric Blok
13.45 uur ‘De vormgeving van de Nederlandse begraafplaats’ door Anja Guinee.
14.25 uur Speakerscorner, aankondigingen en mededelingen
14.30 uur Pauze met koffie en thee
15.00 uur ‘Het overleven van begraafplaatsen en kerkhoven in landelijk gebied, Friesland en Groningen’ door Leo Dijkstra
15.30 uur ‘Een begraafplaats met vele betekenissen voor de stad Amsterdam’ door Anneke Nauta
16.00 uur Discussie en reflectie
16.30 uur Afsluiting en drankje

Uitgebreide programmabeschrijving.
Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dat doen door dit formulier in te vullen.
Tijdens het platform is er gelegenheid een relevante korte mededeling of oproep te doen in de speakerscorner. Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken, meldt u dit dan vooraf via groenplatform@cultureelerfgoed.nl.

Portret van een Tuin, in Stroomhuis te Neerijnen

Donderdag 24 september draait de filmdocumentaire Portret van een Tuin, alles heeft een tijd in Stroomhuis. Centrum voor kunst, cultuur en landschap van het Rivierenland, Van Pallandtweg 1 te Neerijnen. De film start om 20 uur. Vooraf is er een inleiding door Marc Westermann, vanaf 19:30 uur. Reserveren niet nodig.

De documentaire speelt op het eeuwenoude landgoed Dordtwijk, bij Dordrecht, waar landgoedeigenaar Daan van der Have en meestersnoeier Jan Freriks al filosoferend samenwerken aan de perfectionering van hun fruitbomen. Zie ook de weblog van 16 januari 2015.

Une excursion très intéressante aux parcs en Hainaut


Het gezelschap op Mariemont

Vorig lang weekend vond de Cascade excursie naar een vijftal parken in Henegouwen plaats. Fraai tot zeer fraai en sowieso très intéressant (zoals zekere WM zou zeggen). Bezocht werden Parc d’Enghien (Enghien), Parc de Mariemont (Morlanwelz), en de parken van Château Beloeil (Beloeil), Château de Seneffe (Seneffe) en Château d’Attre (Attre). Ieder park had zo het zijne te bieden, maar het toppunt was de laatste, de afsluiting: het park van Château d’Attre. Geweldig! Alleen dat park al is de moeite van de rit meer dan waard (zeg me wanneer je gaat en ik ga weer mee). Nooit gezien? Haast u, want het verval mag dan een ongekende sfeer geven en grootse schoonheid kennen, maar verval eindigt met alleen herinneringen van eerdere bezoekers en slechts afbeeldingen en foto’s van alles wat niet meer is.
JH


De tempel van Hercules op Enghien


Een waterskiër! op het grand canal van Beloeil


Fototentoonstellingspanelen in zichtassen en -lijnen op Seneffe


Door een tunnel (linksonder) kom je in de groeve van Attre en van daar uit kijk je
naar het chalet bovenaan de helling


Maakt niet uit van welke zijde je de rocher fotografeert, hij is van alle zijden prachtig
maar gelijktijdig niet in één foto te vangen  Foto’s: Jan Holwerda

Landschapspark Duivenvoorde officieel geopend

GETIPT (door CO)
Na jarenlange werkzaamheden vond afgelopen woensdag 9 september, voor genodigden, de officiële opening van Landschapspark Duivenvoorde plaats. De publieksopening is tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september. In opdracht van de Stichting Duivenvoorde maakte landschapsarchitect Michael van Gessel in 2007 een herstelplan voor het park. Dankzij de steun van overheden en fondsen kon het plan de afgelopen jaren worden gerealiseerd.

Boomgroepen, lanen, wandelpaden, gras- en waterpartijen kregen de vloeiende contouren uit de tijd van Zocher terug; oude zichtlijnen op het omringende landschap zijn hersteld; een nieuwe bosvijver is aangelegd op de plaats waar zich in de 18de eeuw een groot waterbassin bevond en oude lanen zijn hersteld. Daarnaast kent het park nu meer wandelpaden, nieuwe wandelbruggen, zitbankjes en een voorziening voor parkeren. Tot slot heeft de Leidse tuin een metamorfose ondergaan; er is sprake van een ommuurde tuin met boomgaard (hoogstamfruit) en een fleurige bloemen- en kruidentuin. In de nabije toekomst zal hier een bezoekerspaviljoen verrijzen (informatie- en kassafunctie, landgoedwinkel en horeca).

Lees ook het bericht over de feestelijke opening op de website van kasteel Duivenvoorde, zie de Youtube-film en bezoek het park.

Expositie en route Leonard A. Springer op Arboretum Poort Bulten


Luchtfoto Arboretum Poort Bulten  Bron: Google Earth

GETIPT (door CO)
Op 12 september opent een expositie over de tuinarchitect Leonard A. Springer op Arboretum Poort Bulten in De Lutte. De expositie toont verschillende documenten uit het leven van tuinarchitect Leonard Springer. Vooral zijn werk in en rond Oldenzaal krijgt aandacht. Ook komt de familieband tussen Gelderman, Springer en Muller naar voren. Er worden verder foto’s tentoongesteld over de opening van het arboretum in 1917. Zelfs het originele gastenboek, waar Springer zelf bij de opening van het arboretum als eerste zijn handtekening in heeft gezet, is te bewonderen.

Na het officiële openingsdeel in het informatiecentrum op het arboretum, zal Constance Moes een lezing over Springer geven, om 11.00 uur in Erve Boerrigter; de lezing is gratis bij te wonen, maar vol is vol. Geïnteresseerden kunnen verder hun hart ophalen tijdens een heuse ‘Springerroute’ langs een aantal kenmerkende bomen, die Springer in zijn werk regelmatig gebruikte.

Zie ook Arboretum Poort Bulten en meer dan 1100 verschillende bomen en heesters.


Leonard A. Springer (1930) op Arboretum Poort Bulten
Bron: website Arboretum Poort Bulten

Broeker Bijdragen digitaal


 ‘Gezicht op Broek’ (1812), Antoine-Ignace Melling.

Meer en meer historische verenigingen zetten artikelen van hun bulletins e.d. online. Vaak zit daar heel mooi materiaal in. Zoals bv bij de Broeker Bijdragen van de Vereniging Oud Broek in Waterland. Over kralentuinen, de Tataarse koepel, de tuin van Bakker, ’t huis van Ditmarsch, de tekeningen door Cornelis Schoon, de aan Abraham van der Hart toegeschreven en in 1848 afgebroken koepel aan het Havenrak, de tekening door Anton Ignaz Melling, de verkoop en sloop van verschillende gebouwen en tuinen en meer… Zie oudbroek.nl.
Jan Holwerda


Gezicht op Broek, Hendrik Greven. Met nogmaals de in 1808 vrijwel geheel uit hout opgebouwde en in 1848 afgebroken koepel aan het Havenrak.