Tuinen van de farao’s.

Vorig jaar had ik het geluk in Keulen te zijn, tijdens de tentoonstelling Ägyptische Gärten in het Römisch-Germanisches Museum der Stadt Köln. Nu hebben wij allen geluk, want deze tentoonstelling is in grote delen naar het Oudheidkundig Museum in Leiden gekomen in de vorm van de tentoonstelling Tuinen van de Farao’s (27 april t/m 2 september 2012). In Keulen was ook geprobeerd te laten zien dat de Egyptische tuincultuur ook de Romeinse en Griekse cultuur heeft beïnvloed, maar ik weet niet of dit deel van de tentoonstelling in Leiden aanwezig is.

In Leiden wordt een hele andere sprong gemaakt, namelijk naar de periode waarin de Egyptische motieven, als gevolg van de vele opgravingen en ‘her’-ontdekkingen van Egypte door de Fransen en Engelsen (een andere term voor de activiteiten zou kunstroof kunnen zijn), een inspiratiebron vormden voor bloemmotieven in de Art Deco periode.

Ter informatie, ter gelegenheid van de tentoonstelling in Keulen, is het boek Ägyptische Gärten uitgegeven, over het onderzoek naar Egyptische tuinen door Christian Tietze (verbonden aan de Universiteit van Potsdam). Van hem is ook de maquette van de paleistuin Maroe-Aton, aangelegd in opdracht van farao Achnaton, te zien in Leiden (Tietze staat als maker helaas niet op de site van Leiden vermeld). Dus wie een gründliches boek zoekt, is hierbij aan het juiste adres (zie ook bij de uitgever).

Als de tentoonstelling in Leiden in essentie gelijkt op die uit Keulen, zal ik denk ik opnieuw versteld staan van de tuincultuur van de Egyptenaren. Ben erg benieuwd.  Petra Doeve


Maquette paleistuin Maroe-Aton (farao Achnaton)
Bron: Rijksmuseum van Oudheden Leiden