Helene Kröller-Müller geflankeerd door haar vertrouweling Sam van Deventer (links) en haar man Anton Kröller.
Foto: Kröller-Müller Museum
In het Kröllerxe2x80x93Müller Museum is op dit moment een fascinerende tentoonstelling (2) te bezichtigen. De tentoonstelling is georganiseerd n.a.v. het onderzoek en de publicatie van de biografie van Helene, van Eva Rovers: De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939).
Het leven van Helene Kröller-Müller wordt getoond aan de hand van de mannen in haar leven: vader Wilhelm Müller, haar echtgenoot Anton Kröller en de directeur / rentmeester van de firma KM, die vooral ook Helenexe2x80x99s vertrouweling en geestverwant was, Sam van Deventer. Daarnaast figureerden natuurlijk ook nog haar adviseur H.P. Bremmer, haar architect van het jachthuis St. Hubertus H.P. Berlage en haar architect van het KM Museum Henry van de Velde. En last but not least Vincent van Gogh. Het leven van Helene speelde zich van 1916-1937 deels af op Groot Haesebroek te Wassenaar en daarna op de Hoge Veluwe. Op het huis Wildrust (deel van Groot Haesebroek in die tijd) woonde Sam van Deventer.
Waarom is dit verhaal voor tuinhistorici nu interessant? Welke tuinen spelen dan een rol? Over de tuinen bij het St. Hubertusslot is al het een en ander bekend. De tuinen van Groot Haesebroek, hoewel wel als rijksmonument beschermd, zijn tot heden voor het grote publiek onopgemerkt gebeleven. Over het bos rond de woning van Sam van Deventer, Wildrust (niet door rijk of gemeente beschermd), is door ons bureau in 2008 een cultuurhistorisch onderzoek gedaan, gekoppeld aan een waardestelling. Wie geïnteresseerd is kan het lezen, klik hier. Het gaat over een geheel onbekende plaats met sterrenbos en woning van de xe2x80x98geliefdexe2x80x99 van Helene Kröller-Müller. CO.