Meestal gaan we verder terug in de tijd en meestal op een ander schaal; tuin of park. Maar nu kwam deze verwijzing binnen. De boekpresentatie van Maakbaar landschap. De praktijk van de Nederlandse landschapsarchitectuur (1945-1972).
Over de na-oorlogse periode waarin industrie en infrastructuur werden hersteld, grootschalige woonwijken de woningnood moesten oplossen, half Nederland in ruilverkavelingen op de schop ging, een systeem van snelwegen, maar ook aangelegde natuur- en recreatiegebieden tot stand kwamen. En, het landschap rondom al deze ingrepen werd bewust ontworpen.
Maakbaar landschap vertelt hoe een kleine groep legendarische tuin- en landschapsarchitecten deze ruimtelijke opgaven gestalte gaf en daarmee de Nederlandse positie van het grootschalige landschapsontwerp vestigde. Mensen als Hans Warnau, Pieter Buys, Wim Boer, Bram Galjaard, Mien Ruys, Ellen Brandes, Harry de Vroome en Nico de Jonge.
Het boek is een gids door het naoorlogse Nederlandse landschap, aan de hand van de grote naoorlogse themaxe2x80x99s landbouw, stadsgroen, recreatie, verkeer, natuur en de (bedrijfs)tuin. Eén generatie ontwerpers vormde het aanzicht van Nederland tot op de dag van vandaag xe2x80x93 het landschap dat nu in veel gevallen opnieuw op de tekentafel ligt voor nieuwe opgaven als waterberging, herstructurering en nieuwe natuur.
Maar lees vooral zelf de wervende teksten. Op de Boekpresentatie, en voel u uitgenodigd om te gaan (19 nov). JH