De doorgang, grot, onder de Oude Arnhemse Bovenweg. Bron: Het Utrechts Archief
Afgelopen zaterdag had een groepje voormalige studenten van de toenmalige opleiding Tuinkunst en Parken een excursie naar Hydepark en Aerdenburg te Doorn. Twee parken met veel (restanten van) cementrustiek. De bovenstaande foto laat de doorgang onder de Oude Arnhemse Bovenweg zien (oude foto, maar nog bestaande situatie) en de onderstaande foto toont een brug met cementrustieke staanders (‘boomstammen’) en brughoofden.
Gisteren stuurde Eric Blok een uitnodiging voor een Betonseminar door. De kreet Beton mag dan niet direct lokken, maar dat wordt anders als ik het programma lees en er de volgende kreten uitpik: ‘Pulham & Co.: Artificial Rockworks in England’, ‘Buttes-Chaumont’,’Rocaille-Brücke’, ‘Beton und Kunststein in der Gartenkunst des 19. Jahrhunderts’, ‘künstlichen Felsen in der Venusgrotte’. En het gaat niet alleen over de toepassing van beton en kunststeen [en cementrustiek] in de loop van de tuinhistorie, maar ook over restaureren en konserveren.
Het is een seminar in Duitsland, maar met zo’n Nederlandse voorbeeld van het toepassen van beton/cement moet het bij de geïnteresseerde toch gaan kriebelen… Het seminar vindt plaats van 12 tot 14 november te Bad Muskau.
Alle details zijn te lezen in het document Beton und Kunststein in historische Gärten. JH
De brug rustend op cementrustieke staanders en brughoofden Foto: Jan Holwerda