Detail uit ontwerp van Roodbaard
'Tuin Vreewijk [Drachten] weer in de stijl van tuinarchitect Roodbaard' is de kop van een artikeltje in de internetversie van de Leeuwarder Courant.
Dat maakt nieuwsgierig, zeker met alles wat via Roodbaard publicaties van m.n. Rita Radetzky bekend is geworden.
In het artikeltje zelf wordt de kop al afgezwakt: 'Ingrediënten uit de oorspronkelijke tuin van het landgoed, ontworpen door de beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard, komen erin terug.'
En als je dan de verkoopbrochure leest (het gebouw met 34 appartementen is net geopend) dan blijft het bij '…poogt met het nieuwe plan de sfeer van weleer te laten herrijzen. Hierin zijn de voor Roodbaards stijl zo herkenbare kronkelende wandelpaden, vijverpartijen en [enigzins extra aangedikte] hoogteverschillen terug te vinden'. Tja… Maar om het eerlijk te houden staat er ook 'Van de vroegere aanleg is dan ook niets meer te herkennen'. Laten we maar zeggen, meer dan niets is altijd nog meer dan niets.
Ik ken de situatie ter plekke helemaal niet, maar het ontwerp van Roodbaard geeft zijn stijl weer, het detail uit de top. kaart van 1919 laat de grootte van het perceel zien, en de plattegrond met de 34 appartementen en benodigde infrastructuur geeft een indruk van 'het nu' en de overgebleven ruimte voor de poging tot het laten herrijzen van de sfeer van weleer.
Woorden zijn al snel groter dan ruimte of realiteit. JH
Meer over Roodbaard in o.a. L.P. Roodbaard (1782-1851). Een architect met schildersogen, R. Mulder-Radetsky (1999) ; de online versie staat op BONAS
Ontwerp tuin landgoed Vreewijk. Bron: verkoopbrochure