Brochure Plant een Boom op Walcheren

Een 2-tal weken geleden stond op marktplaats.nl de brochure Plant een Boom op Walcheren te koop. Een na-oorlogse (WO II) brochure t.b.v. geldinzameling voor aanplant van bomen en struiken  (klik voor voorzijde en achterzijde). Het is meteen duidelijk dat de brochure te maken heeft met de inundatie van najaar 1944. En ik had ook al eens foto’s gezien van die verwoestende invloed op Walcheren, de tuin van Zeeland. Mooie aanleiding om even iets meer op te zoeken en met beelden te illustreren.

Ik las op de site van Tuin van Zeeland het artikel Bomen op Walcheren (Tuin en Landschap 2003, nr 5) met wat meer achtergrond over de brochure Plant een Boom op Walcheren. Navolgende info is hieruit afkomstig.

Walcheren werd eeuwenlang geroemd als Tuin van Zeeland. Dat had alles te maken met de vele landgoederen, de lommerrijke wegen en de fijne verkaveling waarbij weilanden en akkers omzoomd werden door dichte meidoornhagen. De kaarten van Hattinga roepen dat beeld op, klik hier om de landgoederen noordelijk van Vlissingen te zien.

Enkel de bossen en landgoederen op de binnenduinrand en de bomen in de hoger gelegen stads- en dorpskernen ontkwamen aan het vernietigende zoute water. Het landschapsbeeld van talloze kleine percelen omzoomd door hagen en bomen was vernietigd.

Illustratie van deze verwoesting zijn de navolgende beelden van Kasteel Ter Hooge (uit Beeldbank Zeeland):

Kasteel Ter Hooge (Middelburg), ca. 1946 
Inundatie en kap resulteerden in een complete kaalslag


Kasteel Ter Hooge (Middelburg), 1947
Diezelfde kaalslag op ooghoogte.

De door burgers opgerichte stichting Nieuw Walcheren organiseerde de actie Plant een Boom op Walcheren. Het resultaat was dat tijdens de eerste Boomplantdag in 1947 tienduizenden bomen en struiken werden geplant. En uiteindelijk bijna een miljoen.


Kasteel Ter Hooge (Middelburg), ca. 1950
De aanplant lijkt aangeslagen…

Later verdween veel groen door de bestrijding van meidoorn in verband met bacterievuur, door de gecoördineerde bestrijding van iepziekte, door verwaarlozing van de beplanting, asfaltering en de verdere schaalvergroting in de landbouw.  JH