Leifruit in Kasteeltuin Middachten (De Steeg)


Leifruit op Middachten, Adolf van der Laan en Hendrik de Leth (1724)
Bron website Middachten

Getuige de bovenstaande gravure uit 1724 kende Middachten toen ook al leifruit. Van het begin van de 20ste eeuw dateren nog enkele leiperen langs de eeuwenoude tuinmuur. In de afgelopen tientallen jaren is de huidige collectie ontstaan met pitvruchten (peren, appels) en steenvruchten (abrikoos, perzik, pruim en kers). Tegen de west- en noordmuur is een selectie aangeplant van soorten uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, zoals deze voorkwamen op beplantings- en bestellijsten die in het archief van Middachten bewaard zijn gebleven.

Diverse snoeivormen worden op de fruitbomen van Middachten toegepast. De waaiervorm is het meest geschikt voor de steenvruchten. De snoeivorm van de pitvruchten varieert van de traditionele palmettenvorm tot de vele ingewikkelde 19de eeuwse fantasievormen zoals de U-vorm, de schuine snoervorm en de zogenaamde verrierpalmet. Zie allerlei vormen op bv READS Nursery.

Tweede Pinksterdag, 28 mei 2007, leifruitdag (voor details zie hier). Om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur zullen dialezingen in de oranjerie plaatsvinden. Daarna volgen tuinrondleidingen en demonstraties van o.a. de snoei van deze bomen in de praktijk.

De geschiedenis en techniek van het snoeien van leifruit is door Wybe Kuitert en Jan Freriks in Hovenierskunst in Palmet en Pauwstaart beschreven.
Een tweede boekje is Hovenierskunst. De Teelt van leifruitbomen J.M. Freriks, te koop op Middachten.

Ik ben zelf naar de leifruitdag van 2006 geweest, een aanrader!!  JH


Leipeer, later in het jaar ; peertjes hangen al. Foto, Jan Holwerda