6-delige AVRO serie over groene monumenten

In de nieuwe AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 6 januari om 17.25 uur op nederland 2 van start gaat, worden zes heel verschillende groene monumenten van dichtbij bekeken en worden gepassioneerde mensen gevolgd die nauw bij verleden, heden en toekomst van deze monumenten betrokken zijn.

De serie omvat Landgoed Vollenhoven (6 januari), De Grebbeberg (13 januari), Landgoed de Wiersse (20 januari), Het Zuiderpark Rotterdam (27 januari), De Veluwe (3 februari) en Landgoederen Verbinden (10 februari).

Voor meer, m.n. over de 1ste aflevering zie TV-Visie  JH

Webpage Beeldbanken aangepast


Statenbolwerk / Schotersingel (Haarlem), J.D. Zocher Jr. (1821)
Bron: Digitale Kennemer Atlas 

De webpage met beeldbanken is aangepakt. Meer struktuur is aangebracht (per provincie), correcties zijn doorgevoerd en aanvullingen zijn toegevoegd. Hierbij een aantal afbeeldingen uit de toegevoegde beeldbanken.

Voor de webpage Beeldbanken zelf , zie onder Links ter linkerzijde.

Groot Terhorne (Beetgum),                               Zuyder Hout (Heemstede),
L.P Roodbaard(1827)                                       C. van Diest (1787)
Bron: Bonas Archiwijzer                                   Bron: Rijnlands beeldbank

JH

Zo maar wat digitale artikelen

Wat digitaal leesvoer van de hand van Cascade-leden, voor rond de Kerstdagen (gewoon aanklikken):

Wim Meulenkamp
Twaalf apostelen in een kringetje
Een pastorietuin in 1697

Joost S.H. Gieskes
Van buitenplaats Houtrust naar Bosjes van Poot (Den Haag)
Haags Milieucentrum, en Publicaties (menu links)

Carla Oldenburger-Ebbers
Tuinhuis ’t Spijck (Harmelen)

Lucia Albers
Frankendael (Amsterdam)

Willem Overmars
Meerssenhoven (Maastricht)
Schoonoord  (Zeist)

SB4 (Erik Blok?)
Historisch overzicht van Het Engelse Werk / Spoolderbos (Zwolle)

Erik A. de Jong
Natuurlijke verwantschap  Over tuin- en landschapsarchitectuur

Rita Mulder-Radetzky
De Prinsentuin (Leeuwarden)

JH

Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen

 Via een internetkrant stootte ik op Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen door dr. Irma Thoen.
Huys ten Donck, wie kent het niet, n.a.v. een bezoek, of zeker via de publicaties waarin huis, park en de ruine/folly worden genoemd.

In het internetartikel wordt Stad en Bedrijf, het onderzoeksbureau voor stads- en bedrijfsgeschiedenis Rotterdam, genoemd. Op hun website, klik publicaties, vind Irma Thoen, Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen, klik op Toon publicatie en zie iets van het boek.

Nog wat meer over de publicatie bij Walburg Pers.

Het Huys ten Donck ee familie Groeninx van Zoelen, dr. I. Thoen
ISBN 90.5730.490.2
176 pag.
xe2x82xac 39,50

En nog even wat historisch materiaal (klik afbeelding voor grotere weergave):

Bron: Natuurvereniging Ridderkerk

En een aantal websites
Het Huys ten Donck
Natuurvereniging Ridderkerk
Artikel in Vivenda 

JH

De vrouw in de tuingeschiedenis

Recentelijk zond Anne Mieke Backer een 3-tal gedigitaliseerde aquarellen, begeleidende tekst en haar vraag:

Onlangs verwierf het Gorkums Museum met steun van de Vereniging Rembrandt en het Fonds A.H. Martens van Sevenhoven een viertal aquarellen voorstellende de tuin van Martinus van Barnevelt (1691-1775).* Op drie van de prenten zijn mensen aan het werk in de tuin. Op afbeelding 1 is een tuinman aan het werk. Op afbeelding 2 is duidelijk een heer (Van Barnevelt zelf?) aan het werk (met pijpje). Dat het fijnere snoei-, ent- en occuleerwerk door de tuineigenaar zelf werd gedaan is sinds het verschijnen van Hovenierskunst in palmet en pauwstaart van Wiebe Kuitert en Jan Freriks (Rotterdam De Hef publishers, 1994) geen nieuws meer. Maar wat mij in het bijzonder interesseert, in verband met mijn boek over De Vrouw in de tuingeschiedenis, is de vrouw op de derde tekening. Zij is duidelijk niet de vrouw des huizes maar een ’tuinvrouw’. Tot nu toe vond ik echter geen geschreven bronnen zoals personeelsbestanden of egodocumenten over dergelijke tuinvrouwen in dienstverband. Zijn er mensen die daar iets meer over weten en mag ik bij deze mij aanbevolen houden, wanneer iemand in de toekomst op dit soort tuinvrouwen stuit?

*Zie voor meer informatie over deze tuinen o.a.:  A.J. Busch en Carla S. Oldenburger-Ebbers: Lusthoven in Gorcum, deel 3 in de historische reeks van de historische vereniging ‘oud Gorcum’ 1990.

1 jaar webloggen

In de verkiezingstijd had iedere politicus wel een weblog, maar de ervaring leert dat na verkozen te zijn menig politicus er geen tijd en inspanning meer insteekt. En de Cascade weblog dan? Na de voorgaande mijlpaal van weblog nr. 100 hebben we nu de mijlpaal 1 jaar bereikt! En nog steeds actief en met het voornemen om het webloggen door te zetten.

Omwille van meerdere redenen hebben we besloten de bestaande weblogs + reacties te bundelen tot één webpage. Dus van vele losstaande berichten naar één pagina. Dit om redenen als bundeling, het als één geheel in handen hebben, zoeken, archievering enz.

Het was even hard werken, maar ook genieten. Oude weblogs opnieuw lezen en ‘o ja’ reacties hebben. Een aantal afbeeldingen groter weergeven en daardoor een nog intenser visueel genieten. En straks een keer als één document in de kast hebben. Wat dit laatste betreft, printen van de webpage resulteert NIET in een fraai geheel als de webpage zelf. Afbeeldingen die slechts deels op een bladzijde (papier) passen (onderaan bv) worden afgesneden. En dat is nou toch wel erg jammer. NIET getreurd, met minder werk volgt een afdrukversie, dus gewoon nog even wachten met je boekje printen.

Een aantal kanttekeningen:
– wacht nog even met afdrukken; een printversie volgt
– ik denk dat ik in de komende weken ook de afbeeldingen naloop op mogelijke ‘opleuk’ mogelijkheden
– gebruik in de komende weken af en toe Refresh, Reload of F5 om zeker te zijn dat u de meest recente versie van deze page bekijkt
– houdt bij deze webpage rekening met een langere laadtijd (afh. van internetverbinding) i.v.m. de vele afbeeldingen. Dit is enkel de eerste keer en na Refresh, Reload of F5
– voor fouten, correcties, aanvullingen en wat al niet meer email de webmaster, gewoon doen!!

Klik hier voor de webpage.  CO & JH

Geheimen uit de kloostertuin: tuinbeleving als inspiratiebron

 Geheimen uit de kloostertuin: tuinbeleving als inspiratiebron, door Tini Brugge; Isabel Rottiers fotografie. 160 p. Uitgeverij Lannoo , 2006.  ISBN  978-90-599-5061-0. Prijs xe2x82xac29,95.

Kloostertuinen zijn niet zo vaak in het nieuws, hoewel er veel over te vertellen is. Kloostercomplexen blijven intrigeren, in eerste instantie niet vanwege hun architectuur, maar meer om -inderdaad- hun geheimen die ze al eeuwen voor de buitenwereld verborgen weten te houden. De auteur Tini Brugge is opgeleid als biohistoricus en een van de oprichters van de Stichting Kloostertuinen (www.kloostertuinen.nl). Deze stichting  heeft weer een werkgroep die zich onder andere bezighoudt met inventarisatie van kloostertuinen.

Dit boek beslaat echter een ander onderwerp. Kloostertuinen figureren niet met naam en toenaam in het boek. Brugge deelt het boek in verschillende typen tuinen in, zoals de binnentuin, de watertuin, de bijbeltuin, de rozentuin, de moestuin, de kruidentuin, de pluktuin, de dierentuin, de stiltetuin, de liturgietuin, de verhalentuin, de natuurtuin, de vruchtentuin, de Bijbelse namentuin, de Mariatuin en de Heiligentuin. Van deze tuinen wordt de sfeer treffend beschreven en veel bloemen en vruchten benoemd. De uitgever zegt: xe2x80x9cde auteur put uit de unieke rijkdom van de kloostertuinen als bron van levensonderhoud, maar ook van spiritualiteit. Eeuwenoude kennis gekoppeld aan een sobere, meditatieve vormgeving. Een boek dat tegelijk praktisch en spiritueel is, maar ook een ideaal geschenkboek voor het aanleggen van je eigen rustgevende en genezende tuinxe2x80x9d. CO

Tip, via bol.com kunt u het boek al even ‘inkijken’.

Triënnale Apeldoorn 2008

 Afgelopen week ontving ik een publicatie van de gemeente Apeldoorn, de concept beschrijving van de manifestatie Triënnale Apeldoorn 2008, Bidboek voor een manifestatie van 100 dagen internationale tuin- en landschapsarchitectuur: landscape of gardens., onder redactie van Jandirk Hoekstra en Bert van Meggelen.
De eerste Triënnale is gepland voor 2008 (half juni t/m half september), met de bedoeling deze in andere vorm natuurlijk te herhalen in  jaren 2011 en 2014. Er gaan miljoenen in om.
Bovengenoemd boek is vervat in drie delen, inleiding (21 p.), programma (24 p.) en organisatie (19 p.). De eerste 2 delen staan ook uitgebreid op Internet (www.triënnale.nl) te lezen. Het laatste deel beslaat marketing en communicatie; sponsoring en financiering; werkdossier triënnale + vervolgstappen; over curatoren, partners en relevante gremia.

Voor Cascade-vrienden is het programma natuurlijk het meest belangrijk. Hierin worden nu reeds vier tentoonstellingen aangekondigd, waarvoor de toezeggingen binnen zijn:
De verbeelding op papier (Nationaal Museum Paleis Het Loo); De ontdekking van Nederland (Rijksmuseum); Onzichtbaar werk (over het werk van Michael van Gessel); Kunstenaars in het landschap, landschappen in de kunstenaar (Kroeller Mueller Museum).

Er gebeurt nog veel en veel meer. Lees daarom vooral de bijbehorende website, waar alles uitgebreid aan bod komt. Cascade denkt na over een eigen plaats en een eigen rol in deze manifestatie. Heeft u sprankelende ideeen, graag, kom er mee!!! We zullen nog vaak met dit onderwerp terugkomen.  CO

Afbeelding: Projet de Cascade conservé dans le fond documentaire de Tessin à Stockholm – André Le Nôtre xe2x80x93 1684, van www.lenotre.culture.gouv.fr  (ook voorkomend in genoemd bidboek)