Uitnodiging tot het maken van tuinhistorische vakantiefoto’s

Caraben2006_095stmaartenvervolg3_2Zijn er Cascade-vrienden die zich nog herinneren het symposium in Museum Beeckestijn. Aan het eind van de bijeenkomst, bedankte ik de gastvrouw Joke van der Aar, directeur van het museum, voor de geboden gastvrijheid. Als grapje sprak ik een slotwoord uit over de symboliek van de ananas, die vooral in Amerika gastvrijheid symboliseert. Later kwam ik er een interessant boek over tegen, maar hoe heet dat ook weer? Deze log wil in de geest van de ananas een uitnodiging zijn aan alle Cascade-vrienden om eens in het nu aanbrekende vakantie-seizoen mooie tuinhistorische foto’s te maken en die (wel of niet vanuit het buitenland en via onze webmaster, die u een wachtwoord zal geven) op de weblog te plaatsen. De aanbrekende komkommertijd, ook al is het kabinet net gevallen, kan zoiets wel gebruiken. Cascade wil zich eigenlijk (volgens de statuten) alleen concentreren op Nederlandse Tuinkunst (ook de voormalige kolonien horen hiertoe) en aanverwante onderwerpen, maar even over de grenzen kijken in deze vakantie-periode is geen doodzonde. Te denken valt natuurlijk aan foto’s van door u bezochte historische tuinen, parken, buitenplaatsen en landschappen of eenvoudig aan iets wat met onze gemeenschappelijke interesse te maken heeft. Bovenstaande foto maakte ik begin van dit jaar van het Court House in Philipsburg op St. Maarten (wel een voormalige kolonie dus), met een uitnodigende ananas op het dak. Reageren vanuit binnen-of buitenland mag natuurlijk ook altijd. CO

Foutje?

Gistermiddag was ik bij de officiele opening van de gerestaureerde koepel van Rosendael. Zie de Cascade-web-log van vrijdag 23 juni jl. Daarna een klein feestje omdat onze vice-voorzitter Johan Carel 25 jaar werkzaam is bij St. Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen. Het was heel mooi weer en een feestelijke middag. Maar daar wil ik het hier niet verder over hebben.

Opemomgkoepelrosendael_002_4Het allermooiste was de rozentuin vóór de oranjerie. Op dit moment in top-conditie. Nog geen rozen uitgevallen, nog geen rozen afgeknipt en allemaal in bloei. En dan te bedenken dat ik, toen deze tuin werd aangelegd, zo streng in de leer was, dat ik fel tegen het aanleggen van deze tuin heb geadviseerd. Waarom? Omdat er geen ontwerpen en andere relevante documenten van deze tuin bekend waren en we alleen maar over een foto van vóór WOII beschikten. En deze foto was waarschijnlijk niet van een ontworpen en aangelegde rozentuin, maar van een rozententoonstelling, die tijdelijk door de rozenvereniging op Rosendael was georganiseerd. Gelukkig heeft mijn weigering destijds niet ten gevolge gehad dat de aanleg van de tuin niet door is gegaan. Men heeft de tuin precies gecopieerd van de foto en men heeft Mw. Canneman gevraagd de perken met verschillende rozensoorten, ten dele oude rassen, in te vullen. Mogelijk zijn die rozen intussen vervangen, maar de tegenwoordige rozentuin is een lust voor het oog en heeft beslist het tuingedeelte vóór de oranjerie in hoge mate verrijkt. Zo zie je maar, al te streng in de leer is nergens goed voor. Wie interesseert het nu nog of die tuin in 1910 nu wel of niet als tuin echt heeft bestaan?  CO

Cultuurhistorisch wandelserie, omgeving kasteel Doorwerth

Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen vermeldt een serie van wandelingen met cultuurhistorische toelichting.  Verspreid over de maanden Juli t/m December met sommige wandelingen eenmalig en andere meermaals.

Vooraf kunt u kasteel Doorwerth bezoeken, vanaf 11:00. Daarna volgt een inleiding, met koffie.  Vervolgens de wandeling en tot slot om 16:00 als afsluiting een kop soep in Herberg ‘de Zalmen’.

De series van wandelingen bestaat uit:
– de landgoederen Zilverberg, Hoog- en Laag Oorsprong
– rond kasteel Doorwerth
– Valkeniersbossen, Westerbouwing, Seelbeek en Heveadorp
– landgoed De Duno
– Doorwerthse bossen en de Cardanusbossen
– de Galerie en de Noordberg
– beken van Heelsum
– landgoed Laag Wolfheze
– bossen van Hoog Wolfheze

De details per wandeling zeker even nalezen; op deze webpage van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

Le Jardinier Hollandois… / Der Niederländische Gärtner…, Jan van der Groen

JanVanDerGroen Na mijn webpage met beeldbanken ben ik al een tijdje bezig om een webpage met digitale tuinhistorische publicaties samen te stellen. Een tijd geleden werd al de digitale versie van ‘Den Nederlandtsen Hovenier‘ (2) van Jan van de Groen (1670) genoemd. Deze is te vinden via de website van Kurt Stüber.

Nu kwam ik een 2-talige versie, Frans en Duits, tegen. Le Jardinier Hollandois…/ Der Niederländische Gärtner… vond ik op de website On-line catalogue of digitized books of Archbishop chateau in Kroměříž.  JH

Het Geluk van de Tuin

TulpenvaasIn de zomer en het najaar van 2006 ( 23 jun t/m 5 nov) staat Museum Hilversum in het teken van de tuinarchitectuur. Met een tentoonstelling, wandelingen en lezingen belicht het museum hoe de Nederlandse tuin zich ontwikkelde van een privilege voor de rijken tot een vanzelfsprekendheid voor iedere burger.

Schilderijen en maquettes van onder meer de paradijstuin, kloostertuin en minnetuin maken inzichtelijk hoe levensfilosofie in de loop van de geschiedenis sterk verbonden is met de functie en vorm van de tuin. Ontdekkingsreizen en de uitgangspunten van de verlichting hebben een drastische uitwerking op de Nederlandse tuinaanleg. Er worden nieuwe plantensoorten geïntroduceerd zoals de tulp. De nieuwe kennis van de natuur wordt gecatalogiseerd en gekoesterd in botanische tuinen en de rede krijgt vorm in een geordende, classicistische tuinplattegrond. De tentoonstelling toont ook werk van romantische ontwerpers uit de tijd hierna, en moderne tuinontwerpers als Mien Ruys.

Zie de website van Museum Hilversum, m.n.
– Tentoonstellingen, Actueel
– Nieuws, Persberichten
– Activiteiten, Agenda ; het volledige activiteitenprogramma is op te vragen bij museum Hilversum: 035-6292826 of museumhilversum@hilversum.nl

Enkele krenten uit het programma:
– Wo 26 juli of vr 18 augustus 2006, 20:00-21:30
Avondexcursie siertuin Gooilust
– Wo 23 augustus of 30 september 2006, 10:00-16:00
Fiets- en wandeltocht- Architectuur, tuinkunst, natuur
-Zo 17 september 2006, 14:00
Inleiding en rondleiding tentoonstelling door Drs. Martine Bakker (een van de samenstellers) ; Museum Hilversum ; reserveren 035-6292826 of museumhilversum@hilversum.nl
– Wo 1 november 2006, 20:00
Lezing over de ontwikkeling van de Nederlandse tuinarchitectuur door Drs. Carla Oldenburger ; Museum Hilversum ; reserveren 035-6292826 of museumhilversum@hilversum.nl  JH

Adelaar op theekoepel Rosendael

In het Lente-nummer 2006 van Mooi Gelderland, het tijdschrift van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, staat een artikel met fraaie foto’s over de restauratie van het interieur van de theekoepel van kasteel Rosendael.  Vanaf juli 2002 is begonnen om te komen tot de ‘handhaving van de verstilde sfeer van de theekoepel’. Niet overschilderen, maar conserveren.  Zo blijft de ‘veroudering zichtbaar’.

Nu staat op de website van van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen:

Na ruim dertig jaar schittert de adelaar weer op de theekoepel Rosendael.
In 2003 werd een begin gemaakt met de restauratie van de 18de-eeuwse theekoepel van kasteel Rosendael. De houtwormgaten zijn zorgvuldig gedicht, delen met verfverlies zijn geretoucheerd en de geschilderde bovendeurstukken (vier jaargetijden) zijn teruggeplaatst. De theekoepel is alweer enige tijd één van de pronkstukken in het park.

Een ding ontbrak echter nog! De adelaar, die tot in de jaren xe2x80x9970 van de vorige eeuw op het dak van de theekoepel stond. De xe2x80x99verdwenenxe2x80x99 adelaar is helaas nooit meer teruggekeerd. Wel is het gelukt een adelaar te reconstrueren die de vergelijking met het oorspronkelijke exemplaar moeiteloos kan doorstaan. Trots als een pauw staat de adelaar vanaf 9 juni weer te schitteren op het dak van de theekoepel Rosendael.

In dit verband is het ook leuk een kort verslag, wat opmerkingen, van de studiemiddag ‘Hemelwaterafvoer redt theekoepel‘ (2003) van de Stichting het Nederlandse Interieur (SHNI) te lezen.  JH

Seminar ‘De onderhoudsvrije tuin: de tuin van de toekomst?’

Een tip van Saskia de Wit.

Tuinen Mien Ruys en de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) organiseren een seminar voor tuin- en landschapsarchitecten, studenten en tuinliefhebbers.

In het seminar wordt de tuin zonder onderhoud belicht door Ria Brandwagt, Petra Blaise en Michael van Gessel als vertegenwoordigers van verschillende ontwerpvisies: hoe ziet een onderhoudsvrije tuin er uit wanneer de beplanting centraal staat? Welk beeld wordt in deze tuin gecreëerd? Wat als de ruimtelijke opbouw het uitgangspunt is? Na de inleidingen worden de geponeerde stellingen in workshops getoetst op de Tuinen Mien Ruys.

Za 26 augustus 2006, 10.00-17.00 uur
De Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 78 Dedemsvaart
Deelname en lunch reserveren via e-mail tuinen@mienruys.nl of via 0523-614774
Prijs: xe2x82xac 27,50 ; NVTL: xe2x82xac 22,50 ; Studenten: xe2x82xac 17,50 ; Lunch: xe2x82xac 8,50

Zie ook website De Tuinen Mien Ruys (met o.a. evenementenkalender).  JH

Kunstlicht themanummer “Landschap”

Een tip van Ina Eskes:

Sinds vorige week verkrijgbaar: het Kunstlicht themanummer "Landschap".

Auteurs zijn oa: Emily de Klerk, Cyane Conijn en Pieter Winters (Tussen behouden en behoudend: interview met J.C. Bierens de Haan en I. van Hellemondt), Ana van der Mark, Gerard Vermeulen, Johan Koppenol, Annemarie van Leeuwen, Erik de Jong, Imke van Hellemondt en Ina Eskes. Tevens in dit nummer opgenomen: een kunstenaarsbijdrage van Richard Long.

Verkrijgbaar via kunstlicht@let.vu.nl en in sommige boekhandels (Amsterdam, Arnhem, Groningen, Haarlem, Middelburg, Nijmegen, Otterlo, Rotterdam, Utrecht).

Ik had nog even gezocht, Kunstlicht heeft wel een website, maar nog geen inhoud.  JH

Themarondleiding over het Landgoed Bronbeek

Uit mijn Zondagskrant:

Rondwandeling gevolgd door presentatie over de geschiedenis van het landgoed.  Tijdens de rondwandeling over het landgoed krijgen deelnemers toelichting op de monumentale bomen, bronnen, vijvers, watervallen, tuinbeelden, de vroegere zijderupsenteelt, de plantenkalender en het voormalige boerenbedrijf op het landgoed. Ook de architectuur van de gebouwen op het landgoed en de monumenten ter herdenking van de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog worden belicht. Na de wandeling zullen lichtbeelden met toelichting een beeld van de vroegere situatie op het landgoed geven (zie ook hier).  JH

Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem
Wo 21 juni 2006 en di 1 augustus 2006, 14.00-16.30 uur
Entree xe2x82xac2,30 ; reserveren noodzakelijk, 026-3763555

Jachthuis St. Hubertus van binnen en van buiten

Jachthuis St. HubertusHet Jachthuis St. Hubertus, het voormalige buitenverblijf van de familie Kröller-Müller, kan al jaren dagelijks door bezoekers van NP De Hoge Veluwe worden bezichtigd. Tijdens een nieuwe rondleiding, genaamd xe2x80x98Excursie Jachthuis xe2x80x93 Binnen en Buitenxe2x80x99, wordt deze zomer echter ook gekeken naar de buitenkant en de tuinen van het Jachthuis.

Het Jachthuis St. Hubertus is bekend en geliefd. Zo geliefd zelfs, dat het door velen wordt gezien als een van de belangrijkste monumenten van Nederland. De bekende architect H.P. Berlage ontwierp het in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller. Anton Kröller gebruikte het Jachthuis als uitvalsbasis voor zijn grote hobby, de jacht. Maar het huis werd door het echtpaar ook gebruikt als representatief landhuis, waar gasten werden ontvangen. Het in 1920 voltooide rijksmonument bevindt zich in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Dagelijks worden er in het Jachthuis rondleidingen gegeven, waarbij onder andere wordt ingegaan op het verhaal van Hubertus, de beschermheilige van de jagers, naar wie het huis is vernoemd. Tijdens de nieuwe rondleiding blijkt dat de gidsen ook over de buitenkant en de omgeving van het Jachthuis van alles te vertellen hebben. Zo worden bijvoorbeeld de bijzondere binnenplaats en de hondenkennels besproken, evenals de speciaal aangelegde vijver. Al met al komt tijdens deze rondleiding naar voren wat NP De Hoge Veluwe zo bijzonder maakt: de combinatie van natuur, cultuur en architectuur.

De nieuwe rondleidingen worden gegeven op iedere maandag en woensdag in juli en augustus van 13.30 tot ca. 15.30 uur. De reguliere rondleidingen zijn dagelijks om 12.00, 12.30, 13.00, 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur. Voor alle rondleidingen geldt een maximum aantal deelnemers van 20. Kosten voor beide rondleidingen: xe2x82xac 2 per persoon, exclusief entree voor NP De Hoge Veluwe. Reserveren kan op telefoonnummer 0900-464 3835 (ma-vr, 9.00 tot 17.00 uur, 20 ct/m) of via de e-mail. Voor verdere details zie hier.

Met dank aan Arthur Met voor de tip.  JH