Links de 17de eeuwse vista naar de heuvel Meerzicht, die uitzicht bood op Het Haarlemmermeer.
In het Pinksterweekend, 3, 4 en 5 juni wordt op Landgoed Keukenhof te Lisse (tegenover het bekende expositieterrein) een Landgoed Fair gehouden met zoals men zegt "de grootste pioenenshow ter wereld".
Pioenrozen werden in de 17de eeuw uit China ingevoerd. Door veredeling zijn er in de loop der eeuwen honderden soorten gekweekt. Een aantal pioenrozenkwekers uit binnen- en buitenland presenteert eerst voor de vakwereld (1 en 2 juni) en daarna voor liefhebbers hun mooiste soorten in kunstig geschikte arrangementen.
De Landgoed Fair heeft nog veel meer te bieden, zoals een kunstenaarsplein, veel muziek, een tuinenbeurs en wat niet. Zie http://www.landgoed-fair.nl/mgd_landgoedfair.php?page=pers en http://www.kasteelkeukenhof.nl
Wat is hier nu voor tuinhistorici van belang? Het aardige is dat u eens een kijkje kunt nemen op deze van oorsprong 17de eeuwse buitenplaats, die niet veel Nederlanders kennen. Er zijn heel duidelijk sporen uit de 17de en 18de en 19de en 20ste eeuw in tuin en park te onderscheiden. In de voormalige moestuin (nu genaamd Frederikshof) is door Bureau Oldenburgers Historische Tuinen vorig jaar een wandeling door vier eeuwen tuingeschiedenis ontworpen en uitgevoerd. De 17de eeuwse voorbeeldtuin is geheel met verschillende pioenen beplant (17de eeuwse soorten, in allerlei vormen en kleuren). Echter, helaas deze pioenen zijn net in het najaar van 2005 aangeplant en bloeien nog niet. Wel kan men de architectuur van deze tuin al aanschouwen (denk hierbij aan Vredeman de Vries of Crispijn van de Passe), evenals een kleine landschapstuin met heuvel; een 19de eeuwse tuin met veel bakken en oranjerie-planten en een 20ste eeuwse border in de stijl van de lange border van Mien Ruys.
Hieronder de pioenentuin (naar het ontwerp van OHT, 2004). De keizerskronen staan niet in het ontwerp maar vullen dit jaar, nu de pioenen nog niet bloeien, de bedden. Op de achtergrond het unieke eendenhuis.